
Han har nystrøket skjorte og nøkkelbånd rundt halsen, men bak kontorfasaden finnes også en annen Eivind Deighan Hanssen. Egentlig levde han et helt annet liv. Han visste ikke hva han ville bli, så i fem år reiste han verden rundt, krysset Atlanteren med seilbåt og tenkte at det han skulle gjøre i livet var å drive en bar.
Han er litt usikker på hva som tok ham fra bar-drømmen til økonomistudier på BI, men da han omsider kom i havn, ble det fem år med jobbing i regnskapsbyrå samtidig som han studerte. Han lærte alt som har med regnskapsføring, moms og bilag å gjøre og han trodde at han var motivert helt til han fikk spørsmålet i et jobbintervju: Hva er motivasjonen din?
– Jeg hadde et innlært svar, men der og da måtte jeg være ærlig med meg selv og den potensielle arbeidsgiveren. Motivasjonen var ikke der. Det var ikke revisjon jeg ville drive med.
Retningsendring
Eivind måtte gå noen runder med seg selv og igjen finne ut hva han egentlig ønsket å drive med. Siden han alltid hadde vært interessert i teknologi falt valget på IT.
– Jeg begynte på IT-studier samtidig som jeg holdt på med en masteroppgave. Deretter begynte jeg å søke på jobber i IT-bransjen. Jeg hadde hørt mye positivt om Advania, men søkte flere ganger før jeg kom på intervju.
Til slutt fikk han endelig muligheten i Advania og startet som konsulent i en avdeling som jobber med systemer for eiendomsforvaltning. Med en masteroppgave om eiendom satt han etter hvert på en solid kombinasjon av kompetanse innenfor finans, eiendom og IT.
– Finansbakgrunnen har hjulpet ufattelig mye. Den gjør at jeg snakker kundens språk.
Krevende å sette seg inn i det tekniske
Til tross for solid kompetanse i bunnen, syntes Eivind at den tekniske forståelsen av IT-verdenen var tung å sette seg inn i.
– Det å komme inn i tekniske settinger hvor du snakker om løsninger, systemimplementering, drifting, løsning – det var krevende å sette seg inn i.
Han kjente også på mangelen på bransjeerfaring. I noen situasjoner føltes det som et handicap.
– Jeg følte at alle andre var så flinke. MEN, bransjen beveger seg såpass fort at til syvende og sist handler det ikke om hva du kan, men om evnen og viljen du har til å omstille deg og sette deg inn i nye løsninger. Grunnkompetansen er viktig, men det har skjedd vanvittig store endringer på få år og man må hele tiden klare å holde seg oppdatert. Nysgjerrighet, det er den viktigste evnen man har i IT.
– Viktig å være ydmyk
Eivind var aldri redd for å stille de dumme spørsmålene, og nettopp det var kanskje noe av grunnen til en karriere som tok av på rekordtid: Han startet som konsulent, året etter rykket han opp til seniorkonsulent og etter et par år: Løsningsarkitekt.
Likevel; han ser ingen grunn til å snakke om egen dyktighet.
– Det er viktig å være ydmyk. Samme hvor flink du er, finnes det alltid utrolig mange dyktige mennesker der ute. Jeg føler fortsatt at jeg har mye å lære.
Selv om drømmen om å drive bar aldri ble realitet, er jobbhverdagen blitt både spennende, morsom og givende. Det gøyeste: å løse problemer når kunden har et helt konkret problem, si nei når det er til kundens beste, sette seg ned og designe opp en løsning fra scratch, «oversette» problemet når man jobber med utviklerne og ikke minst – komme frem til de gode løsningene. Sammen.
– Jeg trives veldig godt når vi kan sette sammen ressurser på tvers av disipliner og kompetanse som vi har inhouse og bygge produkt sammen. Det er gøy.
Likevel: Reisedrømmen bor fortsatt i ham.
– Jeg tenker på det hele tiden. Å reise. Heldigvis har jeg en veldig morsom jobb!
Suksessfaktorer for en rask karrierevei:
• Vær nysgjerrig og ydmyk.
• Ikke vær redd for å ta plass: vis at du er interessert, ta til deg lærdom og bli inspirert.
• Spør om hjelp og still de dumme spørsmålene.