Datasenter

Velkommen til datasenteret!

Hva er egentlig et datasenter og hvordan ser det ut på innsiden? Vi besøkte Advanias to datasentere i Oslo. 

Du tenkte kanskje det bare var å stikke innom? Ikke akkurat.

- Husk å ta med legitimasjon, sa Fredrik Eder, senior systems engineer og en av to Advania-ansatte som sørger for at alt går på skinner i de to datasentrene som Advania har i Oslo.

Etter å ha blitt vurdert og registrert og utstyrt med adgangskort, slipper vi gjennom diverse sluser og låste dører, helt til vi er inne i det aller helligste.

Lydnivået gjør at vi vurderer ørepropper og temperaturen gjør at vi raskt må skrelle av eventuelle ytterklær.

Sitter du og jobber her inne? spør vi.

– Nei, det er for mye bråk og litt for varmt til å være her inne hele dagen, men det skjer ofte at jeg er her i noen timer av gangen, sier Fredrik.

Rommet er ryddig. Det er lange rekker med skap med tråddører som slipper luft inn og ut, og innenfor tråddørene; servere med hundrevis av ledninger koblet til; rosa, lilla, gule, grønne. Det er rett og slett en fargefest som utspiller seg inne i og over skapene. Fredrik er ikke enig i at det er ryddig.

– Det er for mange synlige ledninger her, sier Fredrik. – Disse skal inn i kabelgater, da vil det se bedre ut.

Han drar ut en slags skuff med disker. Rad på rad med svarte disker, flere titalls, bare i den ene skuffen.

– Hver av disse diskene utgjør lagringsplass tilsvarende 32 PC-er, sier Fredrik.

– Nå må øreproppene på

Vi drar til det andre datasenteret. Det store. Nye sluser, nye, låste dører.

– Nå må øreproppene på, sier Fredrik.

De svarte skapene rommer mer enn 70 000 kundeservere. Kundene er spredd over hele landet, og det samme er informasjonen. Fredrik forteller at kundenes data ligger på tre ulike datasentere fordi det er viktig å spre risikoen på flere steder. 

– Hvis noe ikke virker på én lokasjon, skal det virke et annet sted, sier Fredrik.

Hva skjer hvis strømmen går?

– Strømmen går ikke. Det vil si, det er SVÆRT liten risiko. Vi har strømtilførsel fra Elvia inn fra begge sider av bygget, da er det så godt som ingen risiko. Men vi har likevel fire aggregater i kjelleren og diesel nok for fem dager, i tilfelle.

Hva skjer hvis en server går ned?

– Ingenting. Eller, det vil si, hvis det mest ekstreme skulle skje, at strømmen blir borte, da tar det ti minutter, så er serveren oppe igjen. Ingen vil merke det. Vi har 99,9 % oppetid, sier Fredrik.

Men ... Lagres ikke det meste i den store skyen?

– Jo, sier Fredrik. – Men hva er en sky? Jo, det er et datasenter som driftes av en leverandør, som oss.

– Blir det snart for lite plass? Må vi ha flere datasentere?

– Nei, vi trenger heller mindre plass. Vi får jo stadig mer datakraft inn i stadig mindre bokser. Men vi trenger ekstra plass når vi skal bytte ut utstyr, derfor er det fornuftig å ha de kvadratmeterne vi har, sier Fredrik.

Alene på jobb

Han sitter ved kontorplassen sin i noe som ser ut som et lagerrom. Det er hyller med kabler og annet utstyr, noen utdaterte servere står på gulvet og venter på å bli returnert til leverandør, avfallskonteinere for papp, plast og e-avfall står i hjørnet, de fylles raskt opp. Cirka annenhver måned byttes det ut cirka ett tonn med nytt utstyr.

– Det er klart, ulempen ved å være alene på jobb er når det står åtte paller med utstyr på rampa som skal inn. Det er noen tonn som skal flyttes da ...

Likevel, Fredrik kunne ikke ønske seg noe annerledes.

– Jeg trives her. Jeg sitter mye alene, men to dager i uka er jeg på kontoret vårt i Asker, der er det jo mange hyggelige folk. Men jeg trives med å være alene også.

– Hva er det beste med jobben din?

– Det morsomste med denne jobben er at jeg får sjekket ut den nyeste teknologien først. Jeg er jo borti alt vi selger til kundene våre. I tillegg kan jeg påvirke leverandørene våre til å ta mer bærekraftige valg. Noen sender for eksempel en eske med kabler hvor hver enkelt kabel er pakket inn. Det er helt unødvendig. Da må vi si fra, sier Fredrik.

 

Fredrik Eder stående
Fredrik Eder sørger for at alt går på skinner i Advanias datasentere. 
Datasenter3
Innsiden av et datasenter.
IMG_8038
En fargefest av ledninger. 
Datasenter2
Slik ser et datasenter ut på innsiden.
Datasenter4
Hver av disse diskene utgjør lagringsplass tilsvarende 32 PC-er.