
AI-agenter: hvordan fungerer de?
Men, hva foregår egentlig under panseret i en AI-agent, og hvorfor er dette annerledes enn tradisjonell automatisering?
Tenker, handler og reagerer selvstendig
– En AI-agent er egentlig en intelligent assistent som er designet for å kunne tenke, handle og reagere selvstendig innenfor gitte rammer, forklarer Simon Vestvik Edland. Han er en av folka i Advania som jobber med utvikling og implementering av AI-løsninger.
AI-agenten har tilgang til en rekke verktøy som den kan bruke for å hente informasjon, utføre handlinger, eller sende data videre.
– Dette kan være integrasjoner mot databaser, CRM-systemer, e-post eller interne bedriftsapplikasjoner. Verktøyene gjør at agenten automatisk kan utføre faktiske handlinger i praksis, forklarer Simon.
Enkelt forklart: Slik tenker en agent
Når en AI-agent mottar en oppgave, skjer dette under panseret:
- Agenten forstår oppgaven den får av brukeren («Hva ønsker brukeren å få gjort?»).
- Den bruker språkmodellen til å bestemme hva som er nødvendig informasjon og hvilke handlinger som må utføres («Hva må jeg gjøre nå?»).
- Agenten velger riktige verktøy basert på instruksjonene («Hvilket verktøy skal jeg bruke for å hente ut informasjon?»).
- Verktøyene utfører oppgavene (f.eks. henter informasjon fra et CRM-system, sender e-post eller oppdaterer en database).
- Agenten vurderer resultatet. Hvis oppgaven er fullført, rapporterer den tilbake til brukeren. Hvis det oppstår problemer, kan den enten korrigere seg selv eller varsle et menneske.
– AI-agenter kan håndtere uforutsette situasjoner, tolke ustrukturert data, og ta gode avgjørelser også der det ikke finnes en klar regel, sier Simon.
Han forklarer at AI-agenter selv kan finne riktig verktøy for jobben basert på verktøyets beskrivelse. Det vil dermed være unødvendig å gi detaljerte instrukser om hvilke rutiner og sekvenser den bør ha for å oppnå et mål.
Kan alle bruke AI-agenter?
Det er fullt mulig å opprette egne AI-agenter, prosessen kan variere avhengig av kompleksiteten og spesifikasjonene til agenten.
– Det er mulig å opprette agenter som kan gjøre nesten hva som helst, fra agenter i Copilot som hjelper deg å raskt skape innhold basert på faste regler og oppsett, til kundeservice-oppgaver eller å hente informasjon fra databaser og CRM-systemer, sier Simon.
– Det å utstyre en språkmodell med verktøy til å utføre komplekse oppgaver uten å måtte forklare den steg for steg hva den skal gjøre, er noe som kan spare tid både i gjennomføring av handling, men også i interaksjon med språk modellen, forklarer han.
Det forventes at AI-agenter vil bidra til å endre flere industrier i løpet av de neste årene blant annet ved å frigjøre oss fra rutineoppgaver.
Hva bør du tenke på når du oppretter en agent?
Definer agentens mål og omfang
Start med å bestemme hva AI-agenten skal gjøre. Skal den svare på brukerforespørsler, hjelpe kunder, eller automatisere repetitive oppgaver? Vær klar på de spesifikke oppgavene den skal håndtere.
Velg relevante API-er og verktøy
Integrer agenten med nødvendige API-er og verktøy som kan hjelpe den med å utføre oppgavene sine. Dette kan for eksempel inkludere evnen til å opprette tickets, hente intern data, eller annet.
Beskriv verktøy til agenten
Utvikle beskrivelse av verktøy som agenten skal bruke for å ta beslutninger om hvilke verktøy den skal bruke for å oppnå resultat. Dette kan innebære hva verktøyet gjør, og når man bør bruke det, i tillegg til hva resultatet av verktøyet er.
Test, iterer, og distribuer
Test agenten grundig for å sikre at den fungerer som forventet. Gjør nødvendige justeringer basert på tilbakemeldinger og distribuer agenten når den er klar
Er du nysgjerrig på hva AI-agenter kan gjøre for din virksomhet? Vi hjelper deg gjerne i gang med AI-reisen!
Visste du forresten at implementering av kunstig intelligens ikke trenger å bety store, skreddersydde løsninger. Inngangsbilletten kan godt være en av AI-tjenestene fra Azure for eksempel.
Les første artikkel i serien: Under panseret på AI med Simon