
Oppgjør med egne fordommer gir økt mangfold
I dag utgjør kvinner kun 30 prosent av arbeidsstyrken i IT. Det er heller ingen hemmelighet at dette er en nøtt mange forsøker å knekke – hvordan skal vi rekruttere og beholde flere kvinnelige IT-talenter?
Da jeg begynte i IT-bransjen for tre år siden, innså jeg raskt at det var nødvendig å gå systematisk til verks for å tiltrekke kvinnelige søkere.
I tett samarbeid med HR og ledelsen i Advania har målet vært en mer inkluderende rekrutteringsprosess.
For to år siden ble jeg en del av mangfoldsgruppa, og det var her jeg virkelig fikk muligheten til å jobbe målrettet med dette.
Dette arbeidet har gitt meg noen erfaringer som vi vil dele i en innholdsserie om mangfold. Hvorfor? Jo, fordi å øke mangfold i IT-bransjen er et felles problem, vi klarer ikke å løse det alene, men om vi deler kunnskapen og erfaring - så klarer vi kanskje å løse det sammen?
Første skritt - bli bevisst egne fordommer
Alle har fordommer – både bevisste og ubevisste. Å erkjenne at vi har dem er det første steget mot en mer objektiv og rettferdig rekrutteringsprosess.
For meg personlig har det vært viktig å forstå mine egne privilegier – spesielt de usynlige fordelene jeg har som mann. Denne bevisstheten har gjort meg mer oppmerksom på hvordan andre kan mangle de samme fordelene, og hvordan deres erfaringer kan være annerledes enn mine.
Det er ekstremt viktig å våge å utfordre våre egne antakelser, særlig når vi møter personer som er forskjellige fra oss. Dette krever at vi åpner oss for andres perspektiver og er nysgjerrige på deres erfaringer.
Ledere som er bevisste på hvordan fordommer kan påvirke deres beslutninger, er bedre rustet til å fremme en inkluderende og mangfoldig arbeidsplass.
Visste du for eksempel at ubevisst vil du trekke mot og favorisere kandidater som du personlig identifiserer deg med? Konsekvensen kan bli en veldig homogen arbeidsstyrke.
Selv pleier jeg å si til mine ansatte at et «team med bare Torjus-er vil stoppe opp». Det vil uansett føre til lite kreativ utvikling om alle alltid er enige med hverandre.
Stereotypier, utseende og påvirkning
En studie publisert i Journal of Applied Psychology i 2020 dokumenterte hvordan attraktive mennesker fikk bedre lønn, og tilsvarende hvordan høyde påvirket lønn og ansettelsesmuligheter i positiv forstand.
Det er lett å ubevisst la seg påvirke i en ansettelsesprosess. Fordommer knyttet til kjønn, etnisitet, alder og utdanning kan føre til at kandidater vurderes ut fra stereotypier framfor reelle kvalifikasjoner eller erfaring.
Det å være bevisste og gi opplæring i hvordan fordommene spiller en rolle i våre vurderinger - og hvordan vi kan motvirke denne innflytelsen vil gjøre oss i stand til å i større grad forstå og sette pris på mangfold.
Still deg selv dette spørsmålet: hvordan ville du vurdert kandidaten dersom personen dukket opp i t-skjorte og sandaler på jobbintervjuet? Ville du vurdert egnethet basert på kvalifikasjonene eller utseendet?
For å sikre at talent – og ikke fordommer – styrer rekrutteringen, må vi jobbe målrettet med å identifisere og redusere ubevisste fordommer.
Følg med for neste artikkel i artikkelserien med fokus på mangfold