Digitalisering Innovasjon 10.03.2023

Slik påvirker algoritmene hverdagen din

Algoritmer gjør det mulig for oss å løse oppgaver raskere enn før, redusere risikoen for å ta feil valg og automatisere flere av våre prosesser. Det har stor påvirkning på hverdagen vår. 

Alle datastyrte enheter bruker algoritmer for å prosessere informasjon. Algoritmene følger spesifikke instruksjoner for å utføre enkle og komplekse oppgaver raskere enn det er mulig å gjøre manuelt.

 

I hverdagen og i arbeidslivet bruker vi algoritmer for å redusere tiden det tar å utføre oppgaver eller løse problemer. Det fører til at vi blir mer effektive og sparer oss for unødvendige utgifter.


 

Hva er en algoritme?

«Algoritme er i matematikk og databehandling en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av fremgangsmåten for løsning av en beregningsoppgave eller annen oppgave.»

Dette er definisjonen på en algoritme ifølge Store norske leksikon. Mange bruker matoppskrifter eller hoderegning som eksempler på algoritmer vi møter i hverdagen. Når vi lærer en oppskrift eller barn lærer hvordan de legger sammen to store tall, er det egentlig algoritmer vi lærer. 

Når vi snakker om algoritmer innen IT snakker vi om hvordan systemene vi bruker løser oppgaver og forstår data. Det kan dreie seg om alt fra IT-sikkerhet og deteksjon av unormal aktivitet, til hvor bra annonsene dine presterer på sosiale medier.

Algoritmer påvirker hverdagen på ulike måter

Algoritmer har vært en del av hverdagen vår i lang tid, men måten vi bruker algoritmer på har utviklet seg mye de siste årene. I dag er det så integrert i samfunnet at de aller fleste av oss ikke en gang tenker over det.

Algoritmer kan blant annet brukes til å gi anbefalinger om musikk og annet innhold du liker, forutse hva du kommer til å kjøpe i en nettbutikk, vurdere risikoen for at du bytter jobb og mye annet. Det er viktig å være bevisst på hvordan vi bruker teknologi. Derfor har vi laget en oversikt over hvordan algoritmer påvirker hverdagen vår.

1 ) Vi kan løse oppgaver raskere

Mennesker kan følge regler for å løse oppgaver på samme måte som maskiner, for eksempel ved å følge en oppskrift når vi lager mat eller legge sammen to store tall uten kalkulator. Men vi kan ikke gjøre det like raskt. I dag krever samfunnet vi lever i at oppgaver løses raskere enn det vi har mulighet til å gjøre manuelt.

Det hjelper algoritmene oss med. Problemer vi mennesker ville brukt flere år på å løse, kan maskiner ved hjelp av algoritmer løse på mindre enn et sekund. Det åpner for mange nye muligheter som ikke har vært tilgjengelige for oss før.

2 ) Vi får bedre brukeropplevelser

Google og andre søkemotorer, nettaviser, sosiale medier, strømmetjenester og mye annet bruker algoritmer for å tilpasse innholdet til brukernes interesser og preferanser. Det gir oss bedre brukeropplevelser fordi hvert enkelt individ ser innhold og får treff som er relevante for dem.

Det er på mange måter helt nødvendig at informasjonen sorteres og rangeres før den presenteres for oss. Hadde det ikke vært for at algoritmene gjorde dette for oss ville vi ha slitt med å finne den informasjonen vi er ute etter. Dermed gir algoritmene oss bedre brukeropplevelser. 

Les mer: Få det beste ut av den digitale kundereisen

3 ) Vi kan automatisere mer

Med algoritmer er det mulig å automatisere prosesser som tidligere har vært helt eller delvis manuelle. Det gir mange fordeler for bedrifter som kan bruke automatisering av systemer og prosesser til å sikre nøyaktighet og øke produksjonen. Automatisering muliggjør også raskere vekst med lavere risiko, uten at det går på bekostning av kvalitet.

4 ) Vi kan redusere risikoen for feil

Etter hvert som manuelle oppgaver overtas av maskiner og algoritmer løser oppgaver vi mennesker har pleid å bruke tid og krefter på, reduseres også risikoen for menneskelige feil. Fordelen med algoritmer er at de gir en forutsigbar og konsekvent måte å løse gjentagende problemer og utfordringer på.

5 ) Vi får tilgang på mer informasjon – eller?

I en verden hvor det finnes enorme mengder informasjon og internett er vår viktigste kilde til denne informasjon, hjelper algoritmene oss med å sortere og tilgjengeliggjøre det som er relevant for oss. Det gjør det enklere for oss å finne den informasjonen vi er ute etter.

Det er imidlertid viktig å være kritisk til hva slags informasjon som blir tilgjengelig for oss. Kritiske stemmer advarer mot at måten vi bruker algoritmer på begrenser tilgangen vi som bruker internett har på informasjon fordi resultatene styres av algoritmer vi ikke har full innsikt i.

Derfor er kunnskap om hvordan algoritmer fungerer viktig – ikke bare for de som jobber med IT, men for alle som er en del av det digitale samfunnet.

Mer intelligens i verden

På samme måte som maskiner erstattet menneskelig arbeidskraft under den industrielle revolusjonen, erstatter nå algoritmer menneskelig intelligens i mange situasjoner. Nå som algoritmene kan utføre oppgaver og løse problemer mye raskere og billigere enn det vi har mulighet til å gjøre, finnes det mer intelligens i verden enn noen gang før.

Dette bør du bruke til din fordel. Gjør informasjon tilgjengelig for de som trenger den, automatiser manuelle prosesser og sørg for at IT-sikkerheten er ivaretatt på en god måte med nye teknologiske løsninger. Lær mer om dette og mye mer i vår guide om hvordan du etablerer en god og trygg hybrid arbeidsplass!

Relaterte artikler