Skytjenester og skybasert lagring - Hva er det?
Skytjenester Skylagring 25.11.2020

Skytjenester og skybasert lagring - Hva er det?

Skytjenester er en av de store trendene innenfor digitalisering og det er stadig flere virksomheter som benytter seg av alt fra skybasert lagring til sikkerhetsløsninger i skyen. Men hva er egentlig fordelene og ulempene med skytjenester?

Skytjenester er en moderne løsning med flere fordeler. Via servere som driftes i store datasentre kan din virksomhet blant annet lagre dokumenter og filer og kjøre programmer med sikkerhetsløsninger i verdensklasse.

Hva er skytjenester?

Skytjenester, også kjent som cloud computing, er en teknologitjeneste der man kan lagre, administrere og tilgjengeliggjøre data og applikasjoner på en ekstern server. Det vil si at i stedet for å måtte ha en lokal server med all data, kan man via internett få tilgang til en del av kapasiteten på en felles server. Du har kanskje hørt noen fortelle deg at de har alle bildene sine i skyen. Det vil altså si at så lenge de har tilgang til internett, vil de ha tilgang på bildene sine, uten at det opptar plass på for eksempel telefonen. 

Skytjenester har som nevnt også blitt en populær løsning for bedrifter og organisasjoner som ønsker å redusere kostnader og øke effektiviteten. Siden skyen fjerner behovet for servere og utstyr, står virksomheter derfor friere til å jobbe fra den plassen de selv ønsker, og gir dem mulighet til å bruke budsjettet som tidligere gikk til utstyr på noe annet. Via servere som driftes i store datasentre kan din virksomhet blant annet lagre dokumenter og filer og kjøre programmer med sikkerhetsløsninger i verdensklasse. 

Dine ansatte har tilgang til all programvare og alle filer dersom de er koblet til internett, uten at det går på bekostning av brukeropplevelsen – for brukeren er alt tilgjengelig som om det lå lagret lokalt på PC-en.

En annen viktig forskjell mellom skytjenester og tradisjonell tjenesteutsetting er at du kun betaler for den kapasiteten du faktisk bruker. Dette er fordi de eksterne serverparkene som er tilknyttet internett er laget for dynamisk skalering, noe som gjør at datakraften kan tilpasses ulike kapasitetsbehov. 

Selve målet med skytjenester er å tilby skalerbare, sikre og kostnadseffektive IT-tjenester. Du bruker mest sannsynlig allerede en form for skytjeneste, enten i forbindelse med jobb eller privat, som eksempelvis e-post eller datalagring gjennom smarttelefon.

Les mer: Skytjenester og skybaserte løsninger

5 fordeler med skytjenester  

Det er en rekke fordeler med å investere i skyen. Her er en oversikt over fem av de fremste fordelen med skytjenester. 

 

1) Betal for det du bruker

En skytjeneste krever ikke lokal infrastruktur, noe som påvirker både investeringen og kostnader som er knyttet til selve driften av IKT. Fordi ressursbruken blir målt, kontrollert og rapportert på, betaler du aldri for mer enn den kapasiteten du bruker.

Med skytjenester har du nærmest ubegrenset kapasitet for databehandling- og lagring. Du kan skalere opp eller ned etter hva du har behov for, nettopp fordi ressursene allokeres når det er bruk for dem. På denne måten slipper du både å betale for mer kapasitet enn du trenger, samtidig som du ikke behøver å bekymre deg for å «gå tom for kapasitet».  

 

2) Bli mer konkurransedyktig

Fremtidens IT dreier seg om tjenester og digitale forretningsprosesser som stiller nye krav til IT-infrastruktur. Ved å flytte bedriften til skyen får du tilgang til førsteklasses IT-tjenester. Det gir mindre virksomheter muligheten til å utvikle seg raskere enn store etablerte konkurrenter i bransjen. Skytjenester gir stordriftsfordeler som gjør at bedrifter i SMB-markedet kan vise muskler og fremdeles holde seg små og smidige. 

Les også: Hva er egentlig digitalisering?

 

3) Få markedets beste sikkerhetsløsninger

Det er flere grunner til at skytjenester kan gi økt sikkerhet. For det første, har leverandører av IT-driftstjenester ofte mer spesialisert kompetanse og bedre tilgjengelighet på IT-ressurser enn hva du som kunde har.

Større datasentre har som oftest relativt omfattende sikringstiltak med strenge restriksjoner på hvem som får komme inn i anlegget. I tillegg skiftes maskinvare ut og programvare oppgraderes regelmessig.

For det andre, vil du som kunde få sikkerhetsoppdateringer og andre programvareoppdateringer som en del av leveranser når du investerer i skytjenester hos en leverandør. Mange bedrifter mangler gode rutiner for dette selv, og det vil derfor kunne gi en økt sikkerhet for en god del virksomheter. 

For det tredje, vil en leverandør kunne tilby sikkerhetskopiering og lagring av data på flere steder –samt automatisk overføring til ny lokasjon dersom noe skulle gå galt på den primære lokasjonen.  

Når du investerer i en slik tjeneste, kan du også velge selv hvilken type sikkerhet du ønsker ettersom ulike typer data har ulike behov for sikring. 

Les også: Slik ivaretar Advania din sikkerhet i skyen

 

4) Bli mer fleksibel

For at dine medarbeidere skal kunne jobbe smartere er du nødt til å ha gode og fleksible løsninger og en solid infrastruktur. Ved å flytte alle systemer ut i skyen får dine medarbeidere tilgang til arbeidsverktøy, tjenester og dokumenter uansett hvor de befinner seg – det eneste de behøver er tilgang til internett.  

Skybaserte applikasjoner gjør det enklere for dine ansatte å dele filer seg imellom og ha en sømløs workflow. Alt er oppdatert i sanntid og alle har til enhver tid full oversikt over, og innsyn i felles oppgaver og samarbeidsprosjekter.

 

Last ned guide: Trenger du hjelp med din digitale transformasjon?

 

5) Raskere implementering av nye IT-verktøy 

Skytjenester muliggjør rask etablering av IT-infrastruktur, driftsplattformer, servere, nettverk og applikasjoner via en ekstern partner. Tjenesten leveres etter hvert som du får bruk for den, og du kan selv øke servertiden eller lagringskapasitet når du har økt behov for dette – uten å måtte involvere leverandøren. 

Fordi det leveres over nett, behøver du heller ikke investere i masse nytt utstyr. Du slipper dermed å kjøpe, installere, oppdatere og vedlikeholde programvare lokalt.  

Les også: Skylagring - Hvorfor er det riktig for din bedrift?

 

3 potensielle ulemper ved skytjenester 

Skytjenester er først og fremst en løsning med flere fordeler, men du kan også møte på potensielle ulemper dersom virksomheten din ikke har en god strategi for overgangen til skytjenester og skybasert lagring.

 

1) Datasikkerhet og personvern

Med de nye personvernreglene som kom i 2018, har det blitt strengere regler for hvordan bedrifter innhenter, lagrer og behandler data. Risikoen ved å bruke skytjenester vil variere etter hvor sensitive data du har, og hvordan leverandøren har implementert sin tjeneste. 

 

2) Mer kostbart enn kostnadseffektivt

Å ta i bruk skytjenester kan ende opp med å bli dyrere enn andre løsninger, spesielt dersom din virksomhet ikke kan bruke standardløsninger. Komplisert arkitektur samt integrasjon med eksisterende systemer kan være kostnadsdrivende. Samtidig er det viktig å huske på at valg av skytjenester må henge sammen med målet for din virksomhet og at valgt løsning skal legge til rette for fremtidens løsninger også. 

Mange er også bekymret for ulempen som medføres dersom skytjenesten kommer i tillegg til de systemene du allerede har. Dette behøver ikke nødvendigvis være et problem, i og med at du enkelt kan skalere den lokale infrastrukturen til den offentlige skyen ved hjelp av hybride skyløsninger. 

 

3) Ikke tilpasset virksomhetens behov

Ved innovasjon kan det være vanskelig å estimere hvor mange brukere du kommer til å få – og hvor raskt. Det kan også være risikabelt å ikke ha tilstrekkelig kapasitet dersom tjenesten blir en suksess.  

Du vil derimot redusere denne risikoen ved å investere i skytjenester og infrastruktur som kan skaleres opp og ned, og kun betaler for den kapasiteten du trenger.

Last ned vår guide: Slik gjennomfører du din skyreise

Flere fordeler enn ulemper

Vår konklusjon er at en investering i skytjenester uansett vil føre med seg langt flere fordeler enn ulemper for de aller fleste virksomheter.

Vil du lære mer om hvordan du kan sikre at din bedrift stiller sterkere på markedet ved hjelp av digitalisering? Laste ned whitepaperet «5 best practices for en IT-ansvarlig» nedenfor.

 

5 best practices for en it-sjef

Ofte stilte spørsmål:

Hva er skytjenester?

Skytjenester er en moderne løsning med flere fordeler. Via servere som driftes i store datasentre, kan din virksomhet blant annet lagre dokumenter og filer og kjøre programmer med sikkerhetsløsninger i verdensklasse.

Hva er de klare fordelene ved skytjenester?

De klare fordelene med skytjenester er at du kun betaler for den kapasiteten du til enhver tid bruker, at du får topp moderne løsninger som øker din konkurransedyktighet og at du får tilgang på markedets beste sikkerhetsløsninger.

Hvordan ivaretas sikkerheten ved bruk av skytjenester?

Ved bruk av skytjenester får du som kunde sikkerhetsoppdateringer og andre programvareoppdateringer som en del av leveranser. Du kan også velge selv hvilken type sikkerhet du ønsker, ettersom ulike typer data har ulike behov for sikring.

Hva er begrensingene ved bruk av skytjenester?

Dersom du ikke har en gjennomtenkt plan for bruk av skytjenester, kan du risikere at tjenesten ikke blir like kostnadsbesparende som forventet. Dette løser du ved å legge en god strategi for bruk av skytjenester.

Kan jeg jobbe mer effektivt hvis jeg bruker skytjenester?

Ja, du kan jobbe mer effektivt med skytjenester. Ved å flytte systemer ut i skyen, får dine medarbeidere tilgang til arbeidsverktøy, tjenester og dokumenter uansett hvor de befinner seg – det eneste de behøver er tilgang til internett.

 

Relaterte artikler

Guide Hvilke IT-tjenester trenger du?
11.09.2023

Hvilke IT-tjenester trenger du?

Med et bredt spekter av ulike IT-tjenester kan det være utfordrende å identifisere hvilke tjenester som passer best etter dine behov. Enten du er en bedriftseier, en IT-ekspert eller bare en nysgjerrigper, er dette en guide...