Markus har alltid garden oppe
Team Advania 05.05.2022

Markus har alltid garden oppe

Da Markus Leding vokste opp, trodde han ikke at hacking og IT-sikkerhet kunne være et yrke. Sånt var det bare militæret og regjeringen som fikk drive med. Å øve litt på egen hånd var ikke så aktuelt heller: - Jeg ville jo ikke ha trøbbel, sier 27-åringen, som i dag jobber som sikkerhetskonsulent hos Advania - et helt ekte og utrolig viktig yrke!

Fighter i Florida

Heldigvis vokste fagfeltet i takt med Markus, og da han var ferdig med videregående fikk han etter hvert muligheten til å studere i USA. - Jeg har en Associate of Science-grad i Cyber Security fra Valencia College ved University of Central Florida. Det var noen spennende år! I USA er de veldig gode på spesialisering, så jeg kunne plukke fag selv, og fordypet meg i hacking og programmering. De har jo litt andre værforhold enn her hjemme, og jeg var dessuten heldig og fikk kombinere utdannelsen med min andre store interesse, nemlig boksing. Jeg trente med store navn som har gått kamp mot blant annet Mike Tyson.

Aldri utlært

Når man jobber med IT-sikkerhet må man hele tiden bygge videre på kompetansen sin.  - Trusselbildet er i konstant bevegelse, og det er viktig å være forberedt. Min jobb er å påpeke risiko, og å sikre mot kjente sikkerhetsfeil. Hver dag følger jeg med på forum og databaser som beskriver hva som rører seg. I tillegg er det viktig å kjenne noen grunnprinsipper for programmering, og logikken i hvordan datamaskiner fungerer. Da ser man raskt selv hva som skjer og kan samle inn data om nye angrep og trusler, sier Markus, som på ingen måte har sluttet å lære. - Jeg driver og tar sertifiseringer innen Offensive Security. Da blir jeg for eksempel presentert for en sårbar maskin eller et system, og skal løse problemer som oppstår.

Markus liker at arbeidshverdagen er uforutsigbar og dynamisk. - Plutselig kommer det en telefon eller en melding fra en kunde som trenger hjelp. Jeg legger listen ganske høyt for meg selv, så jeg skal være klar for neste utfordring! Vi må stadig bli bedre.

Konkurrerer i hacking

Selv om tiden som lett tungvekter er forbi, trener Markus fortsatt vekter når han har fri. Hjernen holder han også i form. - Jeg er glad i å spille sjakk!

Men det er ikke til å stikke under en stol at IT tar stor plass også utenom arbeidstid. - Jeg deltar i konkurranser i hacking og datasikkerhet, og programmerer virus på nye måter, for å unngå brannmurer og virusbeskyttere. Da kan jeg teste ulike funksjoner, og se om jeg klarer å snike meg forbi!

Tillit og fellesskap

Markus er tydelig på at tillit står sentralt i yrket hans. - Som etisk hacker får du tildelt ansvaret for sensitiv informasjon. Har man da feil intensjoner, kan man gjøre katastrofale ting. Dessuten er god kommunikasjon med både kunden og kollegaer helt grunnleggende for et vellykket oppdrag. IT er en veldig bred bransje i rask utvikling. I Advania er vi nå mange med ulik kunnskap som vi kan dele med hverandre - det er helt klart en stor fordel.

 

Vil du vite mer om å jobbe i Advania eller se våre ledige stillinger? Da bør du gå til vår "Jobb i Advania" side.

Relaterte artikler

Team Advania Suksess med prosess | Advania
23.06.2023

Suksess med prosess

Dennik Aksjøberg var ikke så opptatt av prosesser, helt til han fikk ansvaret for en ISO-sertfisering. Nå har han god oversikt og et nyttig system som viser vei.