<img height="1" width="1" style="display:none" src=" https://www.facebook.com/tr?id=116957359027108&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Kunstig intelligens 05.03.2024

Fordeler og ulemper med kunstig intelligens på arbeidsplassen

Kunstig intelligens (KI) endrer måten flere jobber løser daglige utfordringer. I denne artikkelen utforsker vi 5 fordeler og 5 ulemper dette fører med seg på arbeidsplassen. 

5 fordeler med kunstig intelligens

1. Du sparer tid 
Kunstig intelligens kan øke effektiviteten og produktiviteten på arbeidsplassen ved å automatisere en rekke rutineoppgaver. Dette vil gjøre at du sparer tid på oppgaver som for eksempel å samle inn data, analyser og rapportering. Dette frigjør tid til å fokusere på mer strategiske oppgaver som krever menneskelig innsikt og kreativitet.

Les mer om hvordan du kan jobbe mer effektivt med AI her. 

2. Du tar (forhåpentlig) bedre beslutninger 
Kunstig intelligens sin evne til å raskt prosessere og analysere store mengder data kan gi bedrifter en fordel i beslutningsprosesser. Ved å bruke KI til prediktiv analyse og maskinlæring kan man få innsikt i markedsutvikling, kundeadferd, og forretningsmuligheter som mennesker alene kanskje ikke ville identifisere. Dette bidrar til mer informerte, data-drevne beslutninger.

3. Du kan få nye ideer 
Når rutineoppgaver blir overtatt vil ansatte få mer tid til å engasjere seg i kreative og innovative prosesser. Kunstig intelligens kan også bidra direkte til innovasjon ved å identifisere trender, foreslå nye tilnærminger og til og med delta i designprosesser. Dette kan lede til nye ideer og løsninger.

4. La kunstig intelligens håndtere kundehenvendelser 
Kundeservice kan oppleve en betydelig forbedring gjennom bruk av KI. Chatbots og virtuelle assistenter kan håndtere en stor mengde kundehenvendelser samtidig, og tilby personlige, konsistente og øyeblikkelige svar 24/7. KI kan også analysere kundefeedback for å forbedre tjenester og produkter kontinuerlig.

5. Bruk KI som en ekstra sikkerhetsbarriere 
Systemer utstyrt med KI kan overvåke og analysere data for å identifisere potensielle sikkerhetstrusler eller risikoer, som svindelforsøk eller nettverksinntrengninger. Ved å bruke KI i risikovurderinger, kan bedrifter forutse og forhindre potensielle problemer før de oppstår, noe som gir en ekstra sikkerhetsbarriere. 
 
Som for eksempel med vår tjeneste Secure Identity utviklet av Advania, bruker vi KI sammen med egne algoritmer til å oppdage mistenksom aktivitet mot kontoer i Microsoft-skyen. Her brukes KI til å overvåke og varsle om angrep som ikke avdekkes av Microsofts egen sikkerhetsvarsling. 

 

5 ulemper med kunstig intelligens

1. Vi kan bli for avhengige av KI
Vi kan bli for avhengige av KI, noe som kan føre til at vi blir mindre oppmerksomme og sløvere i vår vurdering. Ved å stole på KI uten å gjøre vurderinger selv, kan vi overse feil vi ellers ville fanget opp. Å stole for mye på KI kan gjøre oss sårbare hvis teknologien svikter. Det kan også føre til at vi glemmer viktige ferdigheter, siden vi lar maskinene gjøre alt arbeidet.

2. Jobber forsvinner
KI gjør noen jobber unødvendige fordi maskiner tar over oppgaver mennesker pleide å gjøre. Dette kan bety at noen mennesker mister jobbene sine, spesielt i yrker som gjør mye av det samme hver dag.

3. Personvern og sikkerhetsrisiko
Bruk av KI kan føre til utfordringer knyttet til personvern og sikkerhet. Å bruke KI kan skape bekymringer rundt personvern, siden det kan samle og bruke mye informasjon om oss. For eksempel kan algoritmer som lærer fra personlige data, utilsiktet avsløre sensitiv informasjon uten eksplisitt tilgang til dataene.

4. Usikkerhet og uforutsigbarhet
Selv om KI kan hjelpe til med å ta beslutninger, er disse beslutningene aldri 100% sikre. Det er en innebygd usikkerhet, som kan være vanskelig å kvantifisere eller forstå fullt ut, og som kan lede til feilaktige konklusjoner eller anbefalinger.

5. Det koster å komme i gang
Å sette i gang med KI kan være dyrt. Det trengs penger for å kjøpe teknologien, lære opp folk til å bruke den, og holde systemene gående. For små bedrifter kan dette være en utfordring.

 

Tilpass deg fremtidens arbeidsmiljø med KI

Integrering av kunstig intelligens på arbeidsplassen betyr å være et skritt foran i den teknologiske utviklingen. Det forbereder bedrifter på å møte fremtidens utfordringer med fleksibilitet og tilpasningsevne. Ved å holde seg oppdatert på KI-trender, kan bedrifter være sikre på at de ikke bare holder tritt med konkurrentene, men også utnytter nye muligheter for vekst og innovasjon.

KI kan også spille en avgjørende rolle i forvaltningen av bedriftens ressurser. Ved å optimere forsyningskjeder og forbedre energieffektiviteten, kan KI hjelpe bedrifter med å oppnå mer bærekraftige operasjoner. 

Det er likevel viktig å tenke over at ulempene understreker viktigheten av menneskelig tilsyn, kritisk tenkning, og en nøye vurdering av etikk, personvern, og sikkerhet når man implementerer og bruker KI.

Les mer om hvordan du kan lykkes med AI i organisasjonen her. 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Ofte stilte spørsmål om kunstig intelligens 


Hvordan kan kunstig intelligens forbedre effektiviteten på arbeidsplassen?

Ved å automatisere rutineoppgaver, og frigjøre tid for ansatte til å fokusere på mer verdifulle oppgaver.


Er kunstig intelligens vanskelig å integrere i eksisterende systemer?

Det avhenger av systemet og løsningen. Mange AI-verktøy er designet for å være brukervennlige og enkle å integrere med eksisterende teknologiplattformer. 


Kan små bedrifter også dra nytte av AI?

Ja, AI er ikke bare for store selskaper. Mange AI-løsninger er skalerbare og kan tilpasses behovene til små og mellomstore bedrifter.

 

Nysgjerrig på AI-løsninger? 

Les mer om våre AI-tjenester her

 

Relaterte artikler

Kunstig intelligens
05.03.2024

Hvordan bruke kunstig intelligens?

I dag er kunstig intelligens en naturlig del av hverdagen vår. Du finner det i alt fra smarttelefoner, til selvkjørende biler og medisinske operasjoner. Mulighetene er mange, og utviklingen innen KI har akkurat startet....