graphical element
Gå tilbake

Adware

Adware er en type programvare som automatisk viser eller laster ned reklame til en enhet, ofte uten brukerens samtykke, og kan gå på bekostning av personvern og ytelse. 


Hva er adware? 

Adware, et sammensatt ord av 'advertising' og 'software', refererer til programvare som automatisk viser, sender eller laster ned reklame til en brukers datamaskin eller mobilenhet. Vanligvis finnes adware i gratis programvare eller applikasjoner, hvor den fungerer som en inntektskilde for utviklere ved å vise annonser til brukeren.

Selv om noen adware er harmløs og kun viser annonser, kan andre former være mer påtrengende og potensielt skadelige. Påtrengende adware kan forstyrre brukeropplevelsen ved å vise uønskede eller irriterende annonser, omdirigere nettlesersøk til bestemte nettsider, eller til og med spore brukerens nettaktivitet uten samtykke for å vise målrettet reklame. Dette kan kompromittere både personvern og datasikkerhet.

I verste fall kan adware være en del av skadelig programvare (malware), som samler inn personlig informasjon eller installerer tilleggsprogramvare uten brukerens viten. Det er derfor viktig for brukere å være forsiktige med hvilke programvarer og applikasjoner de installerer, og å bruke pålitelig antivirusprogramvare for å oppdage og fjerne potensielt skadelige adware-programmer.
SJEKKLISTE FOR SIKKERHET I MICROSOFT 365

Har du kontroll på sikkerheten i din virksomhet?