graphical element
Gå tilbake

Algoritmer

Store deler av vår hverdag er påvirket av algoritmer. I vår digitale hverdag er de ekstremt viktige for å gjøre informasjonsflyt og brukeropplevelser sømløse. Men hva er egentlig algoritmer?

Definisjonen på en algoritme

En algoritme er en nøyaktig beskrivelse av en serie operasjoner som må til for å løse en oppgave. Algoritmen beskriver detaljert hvert steg av prosessen, og den korrekte rekkefølgen. 

Et dataprogram består av algoritmer som gir datamaskinen trinn for trinn-oppskrifter på hvordan den skal løse ulike oppgaver. Dataprogrammet er algoritmer uttrykt i programmeringsspråk. 

Når algoritmen – oppskriften – er på plass, gjør datamaskinen oppgaven automatisk. 

Eksempler på algoritmer 

Algoritmer kommer i ulike former, fra de enkleste som for eksempel kan sortere lister alfabetisk, til langt mer avanserte algoritmer som brukes til å håndtere store mengder data, eller til å styre resultater av nettsøk ved hjelp av for eksempel Google eller andre søkemotorer. Annonser og innlegg du får opp i sosiale medier styres av algoritmer; ut fra din aktivitet på nettet skreddersys informasjonen som dukker opp på nettsider og i dine kanaler.

Ordet algoritme stammer fra matematikken og ble tidligere brukt som betegnelse for regning med det arabiske tallsystemet. I matematikken betyr algoritme også detaljert fremgangsmåte for hvordan man skal løse en oppgave, som for eksempel en ligning. 

Motsetningen til algoritmisk oppgaveløsning er heuristisk: å løse en oppgave ved hjelp av forsøk, skjønn og vurdering.

Her kan du lese mer om hvordan IT-utstyr og -tjenester kan gjøre arbeidshverdagen smidigere og mer effektiv. 

KAN VI HJELPE DEG?

Vi gjør det enkelt å vokse med IT

Andre relevante ord i denne kategorien