graphical element
Gå tilbake

Ransomware

Ransomware og ransomware-angrep kan ramme bedrifter, myndigheter eller privatpersoner. Det er en omfattende digital trussel som kan komme i flere former.

Hva er ransomware?

Ransomware (løsepengevirus på norsk) er en skadelig programvare som krypterer innholdet på et apparat eller i et system slik at brukere ikke får tilgang til informasjonen sin, med mindre de betaler løsepenger for å få tilbake tilgangen. De som utvikler ransomware krever vanligvis penger via kryptovaluta eller ulike digitale betalingsløsninger. I senere tid har ransomware blitt mer vanlig på mobil. Den største trusselen er når servere og systemer blir angrepet. 

Hvordan plantes ransomware?

Ransomware kan plantes via sårbarhet i webløsning, eller ved at noen har åpnet feil link eller vedlegg.

Vanlige typer ransomware

Det finnes mange ulike typer ransomware, vi lister opp noen av de vanligste:

Krypto-ransomware: Dette er kanskje den vanligste formen for ransomware, og den som gjør mest skade. Hackerne krypterer informasjonen til bedriften, og ofte kan brukere kan se data på maskinen, men ikke få tilgang til det. Krypto-ransomware innebærer også gjerne en tidsfrist for innbetalingen av løsepenger. Hvis ikke pengene betales innen fristen vil den krypterte informasjonen bli slettet.

Lekkasje-ransomware: En type ransomware som ofte brukes mot bedrifter. Den krypterer konfidensiell informasjon og stenger brukere ute, men i stedet for å slette informasjonen hvis ikke det betales løsepenger, lekkes informasjonen til offentlige domener.

Scareware: Skremmende, men falske popups og meldinger som skal skremme brukere til å trykke på en knapp som laster inn virus. Dette viruset krypterer informasjonen deres eller stenger brukernes tilgang til data.

Låsningsransomware: En type ransomware som låser brukeren totalt ute fra systemene sine når den lastes ned. Brukerne har gjerne tilgang til å navigere en låst skjerm, eller kun tilgang til sidene hackerne trenger for å betale løsepengene som kreves.

Vi anbefaler å aldri utbetale løsepenger. Utbetaling bidrar kun til finansiering av kriminelle aksjoner, og vil resultere i større kriminelle operasjoner. 

Beskytt bedriften din mot ransomware

Det er generelt sagt at den beste måten å beskytte seg og bedriften sin mot ransomware, er å unngå at angrepet finner sted. Det underbygger viktigheten av å fokusere på overvåkning og IT-sikkerhet. I Advania jobber vi mye med å bevisstgjøre hele bedriften på sikkerhetstruslene som finnes i det digitale landskapet. Vi har rådgivere og fageksperter som kan hjelpe deg med å sette opp tilstrekkelig overvåkning. Se våre sikkerhetstjenester her, og øk bedriftens sikkerhet.

SJEKKLISTE FOR SIKKERHET I MICROSOFT 365

Har du kontroll på sikkerheten i din virksomhet?

Andre relevante ord i denne kategorien