graphical element
Gå tilbake

Applikasjoner

Hva er en applikasjon?

En applikasjon er et dataprogram som skal løse en spesifikk oppgave eller tilgjengeliggjøre informasjon og tjenester for brukeren. Når applikasjonen er laget for mobile flater som telefon eller nettbrett, kalles de gjerne apper. Programmene, eller appene, er gjerne svært brukervennlige og skal gi rask og enkel tilgang til informasjon uten at man må gå via en nettleser.
 
Tradisjonelt installeres dataprogrammer på en støttet enhet ved hjelp av installasjonsmedier som USB-pinne og CD-ROM. De siste årene er installasjonsmedier blitt mindre vanlig og erstattet med installasjonsfiler som lastes ned fra internett. Noen ganger refererer vi til applikasjoner som installeres direkte på en PC eller Mac som «tykke».
 
Applikasjoner kan også kjøres direkte som webtjenester i skyen. Disse kalles gjerne Software as a Service (SaaS) eller web-applikasjoner. De krever i liten grad installasjon, men kjøres som regel direkte i en nettleser eller som plug-in til nettleseren. Fordelen med dette er at man slipper å forholde seg til underliggende og ofte kompleks infrastruktur, men heller kjøper funksjonaliteten til applikasjonen som en tjeneste.

Hva er forretningsapplikasjon?

Tradisjonelle applikasjoner som installeres på en PC eller Mac og relateres til ulike forretningsprosesser kalles gjerne forretningsapplikasjoner. Ofte er dette såkalte flerlagsapplikasjoner hvor brukeren installerer en klient på sin PC eller Mac, og kommuniserer med en applikasjonsserver og/eller en databaseserver.

Hva kan applikasjoner brukes til?

Forretningsapplikasjoner brukes typisk til Enterprise Resource Planning (ERP), Customer Relations Management (CRM) eller lønns- og regnskapsoppgaver.
 
Mange forretningsapplikasjoner kan også leveres som SaaS-applikasjoner. Salesforce CRM er utelukkende en web-applikasjon, Microsoft Dynamics leveres som SaaS, og det blir mer og mer vanlig å kjøre Office 365 via web-apper, i stedet for å installere Outlook, Word, Excel og Powerpoint som tykke applikasjoner på PC eller Mac.
 
De fleste har i tillegg apper på telefonen sin. Det finnes apper for å lese nyheter, sjekke været, finne reiseinformasjon og kjøpe billetter, handle, få informasjon fra skole/arbeidsgiver, se filmer, høre på musikk, spille spill osv. Mest brukt er allikevel apper for sosiale medier som Facebook, Instagram, SnapChat, TikTok, WhatsApp og Youtube.
 
Advania har flere tjenester for applikasjonsdrift som dekker både PC, Mac og mobile flater. Les mer om våre tjenester innenfor forretningsapplikasjoner og CRM her. 

KAN VI HJELPE DEG?

Vi gjør det enkelt å vokse med IT

Andre relevante ord i denne kategorien