graphical element
Gå tilbake

Malware

Hva er malware?

Malware er et bredt begrep som refererer til en skadelig programvare. Det er en programvare som er laget for å infiltrere, skade eller få uautorisert tilgang til datamaskiner, nettverk eller elektroniske enheter. Malware kan ta mange former og kan være skrevet for ulike formål. Noen vanlige typer malware er:

  • Virus: Et virus er en type malware som kan infisere og spre seg til andre filer eller programmer. Når infiserte filer blir kjørt, kan viruset utføre skadelige handlinger, for eksempel å slette eller endre filer, ødelegge data eller spre seg videre. 
  • Ormer: Ormer er selvstående programmer som kan spre seg over nettverk ved å utnytte sårbarheter i datamaskiner, og kopiere seg selv til andre maskiner. Ormer kan forårsake nettverksproblemer, bremse ytelsen og stjele informasjon.
  • Trojanske hester: Trojanske hester er ondsinnede programmer som utgir seg for å være legitime eller nyttige, men inneholder skadelige funksjoner. Trojanske hester kan brukes til å åpne bakdører på en datamaskin, samle inn personlig informasjon, installere annen malware eller utføre skadelige handlinger.
  • Ransomware/ Løsepengevirus: Ransomware er en type malware som krypterer filer på offerets datamaskin og krever løsepenger for å dekryptere dem. Dette kan resultere i tap av viktig data og store økonomiske konsekvenser for ofrene.
  • Spyware: Spyware er en type malware som spionerer på brukerens aktiviteter uten deres samtykke eller kunnskap. Den kan overvåke tastetrykk, samle inn personlig informasjon, registrere nettleservaner eller vise målrettet reklame.

Hvordan håndtere malware?

Det er viktig å beskytte datamaskiner og enheter mot malware. Dette kan du gjøre ved å:

  • Bruke oppdatert antivirusprogramvare
  • Unngå nedlasting av mistenkelige filer eller programmer
  • Være forsiktig med å åpne vedlegg fra ukjente kilder
  • Holde operativsystemer og programmer oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene.

Som en del av vår IT-sikkerhetstjeneste hjelper vi deg å ta alle forholdsregler og beskytter deg mot malware. Vi hjelper deg også om uhellet først er ute. Les mer om vår IT-sikkerhetstjeneste her, eller ta kontakt om du har noen spørsmål!  

SJEKKLISTE FOR SIKKERHET I MICROSOFT 365

Har du kontroll på sikkerheten i din virksomhet?

Andre relevante ord i denne kategorien