graphical element
Gå tilbake

Phishing-angrep

Phishing er en type dataangrep som dessverre ofte er effektiv for svindlerne. Les om hva phishing-angrep er og hvordan du kan kjenne det igjen her.

Hva betyr phishing?

Phishing er type sosial manipulering på nett hvor angriperen kontakter offeret gjennom e-post, tekstmeldinger eller meldinger på sosiale medier. Målet med phishing er å få offeret til å gjennomføre en ønsket handling eller få dem til å gi fra seg personlig informasjon slik som brukernavn, passord og betalingsinformasjon. 

Som oftest oppfordrer svindlerne deg til å gå inn på en spesifikk lenke. Hvis du klikker deg inn på innholdet de ønsker kan det automatisk lastes inn skadevare, virus osv. Det som lastes inn kan gjøre det mulig for dem å svindle deg videre, stjele personlig informasjon eller du kan bli utsatt for spionasje.

Hvordan kan et phishing-angrep se ut?

Selv om det finnes mange variasjoner i phishing-angrep så er det flere ting som kan kjennetegne phishing.

  • Dersom du blir kontaktet av noen du aldri har hatt kontakt med før som er utenfor din egen bedrift så kan det være et tegn på phishing. Det er selvfølgelig vanlig å bli kontaktet av ukjente i jobbsammenheng, men bruk sunn fornuft og naturlig skepsis når du leser mailer og meldinger fra ukjente.
  • Meldingen du mottar sender et krav om at du MÅ klikke på en lenke eller åpne et vedlegg, for å for eksempel motta en pengegave, få tilgang til lønnsslippen din eller lignende.
  • Hvis avsender har en e-post som ikke samsvarer med hvem de utgir seg for å være, så er det grunn til skepsis. Hvis de har en mailadresse som nesten er stavet likt som en kjent merkevare, så er det mest sannsynlig noe som skurrer.
  • Mailen eller meldingen du åpner har mistenkelige vedlegg eller lenker. Man kan se tegn på dette på URL-en til lenken, eller ved å holde musepekeren over lenken for å se hvor den virkelig peker.

Vår sikkerhetsavdeling kan hjelpe deg med overvåking av aktiviteten i deres systemer. Vi kan hjelpe deg med it-sikkerhet her!
SJEKKLISTE FOR SIKKERHET I MICROSOFT 365

Har du kontroll på sikkerheten i din virksomhet?

Andre relevante ord i denne kategorien